Utdanningskomiteen på Stortinget lot seg imponere

- Dette var fantastisk. Er denne plastkopien av en flymotor faktisk laget av pulver i en 3D-printer?

Medlemmene i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen (KUF) på Stortinget ble skikkelig storøyde da de besøkte NTNU Gjøvik tirsdag. Der fikk de nemlig en omvisning på Additive Manufacturing Lab, der man tegner deler i 3D og produserer dem direkte i en plastprinter ved hjelp av et pulver.

3D-printer for metall
Plastlaben ble åpnet med fynd og klem for tre år siden, og i løpet av våren skal laben utvides med en tilsvarende printer for metall.
- Hvis dere kommer tilbake om to måneder, får dere være med på åpningen av vårt fullt ferdige additive metallaboratorium, sa laboratorieleder Svein Hjelmtveit stolt.
I de store trekassene bak ham står den nye metallprinteren som nettopp er ankommet fra Sverige. 3D-printeren, som skal installeres i disse dager, vil kunne printe ut metalldeler i høy kvalitet. Delene er blant annet godkjent for bruk i jetmotorer.

Våt drøm ble virkelighet
- Det som var en våt drøm for ingeniører tidligere, er altså blitt virkelighet. Nå kan vi produsere små plast- og metalldeler fra en tegning uten verktøy, fastslo Torbjørn Skogsrød, dekan på avdeling for teknologi, økonomi og ledelse.
Universitetet i Gjøvik samarbeider allerede med et 30-talls bedrifter, som vil kunne få stor glede av plast- og metallprinterne.
- Vi kommer til å utvikle produkter i samarbeid med industrien og drive utdanning og forskning på feltet, tilføyde Skogsrød.

Simuleringssenteret
KUF-komiteen med Anne Tingelstad Wøien (Sp) i spissen fikk også en rask omvisning på senter for simulering og pasientsikkerhet.
- Her kurser vi både sykepleiere, leger, studenter, ambulanse- og redningspersonell, forklarte leder for senteret, Terje Ødegården, og viste fram en dokke som både kan snakke, gråte, skjelve, svette, med mer.
Politikerne fikk videre se ambulansesimulatoren.
- Vi har den eneste ambulansesimulatoren i Norge som beveger seg. Det er helt annerledes å behandle pasienter når bilen er i bevegelse enn når den står stille, så det er veldig nyttig, bemerket Ødegården.

Framoverlent
Viserektor Jørn Wroldsen var også glad for å kunne presentere den øvrige virksomhetet for kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Politikerne ønsket blant annet å vite hvordan hverdagen arter seg og hva som er resultatet av fusjonene med NTNU i Trondheim og Høgskolen i Ålesund.
- Hva overrasket dere mest i prosessen? lød et av spørsmålene fra salen.
- Det faktum at fagfolkene ved de ulike avdelingene har tatt så mye kontakt på eget initiativ, er blant de tingene som har overrasket meg mest. Det har dessuten vært veldig flott å være vitne til begeistringen over fusjonen blant de ansatte og ledelsen på Gjøvik, svarte Torbjørn Skogsrød.

Spydspissene
KUF-komiteen fikk selvfølgelig også høre om spydspissene på Gjøvik, deriblant NIS-laboratoriet (The Norwegian Information Security laboratory), som driver internasjonal forskning på informasjonssikkerhet.
Videre hadde professor Jon Yngve Hardeberg fra universitetets fargelaboratorium et interessant innlegg om alt det spennende de driver med. Fargelaboratoriet forsker på alt fra fargeblindhet og fargegjengivelse på pc-er til hvordan man kan bedre kvaliteten på videoer som tas med et pillekamera i tarmen.

Artikkelen er hentet fra Oppland Arbeiderblad 9. mars 2016.