Øveraasen landet rekordavtale

Når du lander kontrakter verdt nærmere 500 millioner kroner like før sommerferien står for tur, er det lov å spille "We are the champions" på full guffe på sommerfesten.

Ansatte i Øveraasen AS kan nå gå ut i tre uker fellesferie vel vitende om at arbeidsplassen er sikker for ei god stund framover.
Tirsdag for to uker siden signerte administrerende direktør Thor Arve Øveraasen kontrakt om å levere snøryddingsutstyr til flyplassene Schiphol i Amsterdam og Charles de Gaulle og Orly i Paris til en verdi av om lag 130 millioner kroner.
To dager etter kom meldingen om at styret i Port Authority of New York and New Jersey vil signere en avtale verdt om lag 350 millioner kroner, ifølge Finansavisen som omtalte nyheten først. Avtalen er den største i bedriftens historie.

Salgseventyr
- Det er ordentlig moro. Vi leverte utstyr til dem for 10-15 år siden. At de kjøper fra oss igjen, er et bevis på at vi har gjort mye riktig. Det er veldig tilfredsstillende, og hele laget vårt skal ha ros, sier Øveraasen til Oppland Arbeiderblad.
Da OA skrev om USA-avtalen i 2002, uttalte Øveraasen at han håpet det var starten på et salgseventyr i Nord-Amerika. Den gang leverte de seks sope- og blåsemaskiner til en verdi av 25 millioner kroner. Nå er det snakk om 10-12 ganger så mange maskiner. Maskinene skal brukes på flyplassene John F. Kennedy (JFK), Newark, La Guardia og Teterboro, som er en mindre flyplass for privatfly.
På en vanlig rullebane trengs det åtte sope- og blåsemaskiner for å rydde den på under ti minutter. Sope- og blåsemaskinene amerikanerne skal kjøpe er 17 meter lange og har en arbeidsbredde på 5,5 meter.
Thor Arve Øveraasen smiler og innrømmer at det jubles når de lander slike kontrakter. Bløtkake på alle ansatte ble det også og litt ekstra på sommerfesten de arrangerte i produksjonslokalene torsdag kveld.
- Forrige gang vi fikk avtale med amerikanerne spilte vi "We are the champions" over calling-anlegget. På sommerfesten måtte vi jo spille den igjen, sier Øveraasen.
Øveraasen AS utkonkurrerte åtte amerikanske og et par europeiske bedrifter denne gangen, og direktøren mener det skyldes at europeere generelt er bedre enn amerikanerne på produktutvikling, innovasjon og produksjonsteknologi.

Design og innovasjon
De to avtalene innebærer leveranser sent på høsten i år og fram til slutten av 2018. Øveraasen AS skal også stille med egne folk i USA de to første vintrene framover for å sikre levering, opplæring og drift i startfasen.
- Disse avtalene er utrolig viktige. De er med på å trygge sysselsettingen. Samtidig kommer vi fornuftig ut av det økonomisk, noe som gjør at vi kan styrke bedriften og videreutvikle den. Vi må stadig komme oss videre. Disse avtalene sikrer oss god omsetning i bunn, men vi skal også betjene andre kunder og vanlige ordre. Vi vil trenge flere ansatte, men vi vet ikke hvor mange, sier han.
En av bedriftens viktigste kunder er Avinor, som drifter 46 flyplasser i Norge. Tidligere i år bestilte Avinor ulike maskiner til en samlet verdi av 60 millioner kroner, men Øveraasen er helt avhengig av eksport siden den står for 70-80 prosent av omsetningen. Bedriften leverer snøryddeutstyr over hele verden hvor det kan tenkes å komme snø. Thor Arve Øveraasen nevner flere steder i Europa, samt Korea og USA.
- Vi er i en veldig god situasjon nå, og det er moro at vi kan høste av det vi har sådd. Vi har lagt ned 35 til 40 millioner kroner i produktutvikling i nye maskiner, sier han og viser til samarbeidet med Bård Eker. I 2014 vant de hedersprisen for god design.
- Det kostet oss mange penger, men vi får mer enn dobbelt tilbake, sier Øveraasen.

Børste RV4
2014 ble imidlertid et tungt år siden bedriften ble rammet av brann på sensommeren. Omsetningen falt, og bedriften fikk et negativt resultat. Nå er de klare for nye høyder med de nye kontraktene, lav kronekurs og framtidsutsikter om å bidra til å trygge vinterveger lokalt.
- For første gang skal Mesta børste snø på Riksveg 4 fra Eina og sørover. De har kjøpt maskiner av oss, og det blir spennede å se hvordan det blir. Vi får tryggere vinterveger med børsting. Da slipper vi saltet. Blir dette vellykket, er det stort, sier Øveraasen som håper politikerne ser verdien av å børste og kutte ut saltet.
- Politikerne må signalisere at vi skal ha tryggere vinterveger og bruke mindre salt, sier han.

Øveraasen AS er representert på Teknologi- og Polymerdagene 2016, der de vil fortelle om sin "Performance Line". Les mer på teknologidager.no her.