NTNU på Gjøvik har Norges mest avanserte 3D-printer

Printeren er den eneste av sitt slag i Norge.

Universitetet sikret seg i fjor den unike printeren A2X fra den svenske produsenten Arcam. Det er den eneste av sitt slag i Norge.

Overingeniør på NTNU, Svein Hjelmtveit, forklarer hva som gjør nettopp denne printeren så avansert:
- Det er den aller nyeste og den eneste printeren her til lands som bygger med elektrostrålekanon, såkalt "electron beam melting". Den smelter så å si alt av metaller, og den kan også bygge inn keramisk materiale hvis man har produkter som krever det, sier han.
Hjelmtveit legger til at den additive produksjonsmetoden gir enorme muligheter innen optimalisering av geometri, men forutsetter en annen tankegang i designprosessen. For å utnytte teknologien maksimalt kreves det en helt annen designmetodikk og utnyttelse av software enn det vi er vant med fra konvensjonell tilvirkning, forklarer han.

Bytter ut laser
Det som skiller denne 3D-printeren fra lignende printere som finnes ved for eksempel NTNU i Trondheim, er at man i produksjonsprosessen benytter vakuum og elektronstrålekanon i stedet for laser, forteller overingeniøren.
- I motsetning til laserprinter benytter ikke vår printer dekkgass under produksjonen. Den trenger heller ikke like mange støttestrukturer. Ved å printe i vakuum har man full kontroll på smeltebadet underveis i byggeprosessen. Vakuum forhindrer forurensing av oksygen i smeltebadet og sikrer en suveren materialkvalitet, utdyper han.
I tillegg gir EBM-prosessen en såkalt "hot process". Ifølge Hjelmtveit betyr det at temperaturen i byggekammeret er så høyt at det ikke oppstår indre spenninger i komponentene som lages, noe som kan være en utfordring for additivt bygde komponenter. Dette gir også større designfrihet på komponentene enn hva som er mulig med andre metallprint-teknologier.

Les mer på tu.no her.