Vil ha flere unge til å satse på yrkesfag

Bedrifter har større behov for yrkesfag og fagskoleutdanning enn bachelor- og mastergrader, viser en ny undersøkelse. Nå vil NHO få flere unge inn på yrkesfag.

- Jeg ville utvikle meg selv. Etter å ha begynt på byggfag besøkte vi fagskolen og jeg bestemte meg for å begynne der. Det har absolutt vært et springbrett fro meg videre, sier Olav Bergon som nå jobber som formann for Ø.M. Fjeld i gamle Hamar rådhus.  Han er blant dem som har valgt utdanning innen feltet hvor bedriftene i NHO har størst mangel på kompetanse, håndverksfag.

Kompetansebarometeret som NHO har kommet med viser at 60 prosent av medlemsbedriftene har behov for personer med yrkesfag. Nesten 50 prosent trenger kompetanse fra fagskole.

– Må framsnakkes
Det er dermed et større behov for dette enn både bachelorgrader og mastergrader.
– Det er denne typen utdanning vi trenger for å få utvikling i regionen, sier regiondirektør i NHO Innlandet Åge Skinstad.
Han mener det er viktig å få flere unge til å se mulighetene som yrkesfag og fagskole gir.
– Vi må bli flinkere til å framsnakke yrkesfag. Det er fine jobber, og det gir mange muligheter, mener Skinstad.

Lars Christian Stømner, som er leder for personal og ressurs i Ø.M. Fjeld, mener man bør være flinkere til å informere ungdommene om mulighetene som ligger i yrkesfag.
– Er man usikker på hva man vil blir man rådet til å ta studiespesialisering. Men ved å velge yrkesfag har man mange muligheter, og man har uansett et fagbrev å falle tilbake på. Ungdom blir feil rådgitt, sier Stømner.

Trenger flere plasser
Stømner forteller at de oppfordrer sine ansatte til å gå fagskole.
– Vi har et program for å stimulere til fagskoleutdanning. Vi gir også ved noen tilfeller permisjon og godtgjørelse for dem som tar utdanningen, sier han.

Rektor ved Fagskolen Innlandet Kari Nordskogen forteller om økt interesse for utdanningen de siste årene.
– Vi har i overkant av 1.000 studenter hvert år, og det er ettertraktede studier. Vi burde hatt enda flere plasser, sier hun, og forteller at utdanningen gir gode jobbmuligheter.
– Veldig mange går rett ut i jobb når de er ferdig, sier hun.

Skinstad presiserer at det er flere bransjer enn bygg og anlegg som har behov for fagskolekompetanse.
– Det gjelder også mange andre bransjer. Her er det viktig med politisk påvirkning og at vi når ungdommene som er beslutningstakere. Foreldre er også viktige veiledere, sier Skinstad.