Norsk romindustri reddet i tolvte time

Kun to dager før den europeiske romfartsorganisasjonen ESA avholder sitt ministermøte i Sveits, satte Stortinget ned foten for regjeringens romfartskutt.

 – Gledelig overraskelse, sier NIFRO-leder Eline Oftedal.

Regjeringen hadde lagt opp til et kutt i norsk deltakelse på 70 til 75 prosent fra 2018, men har fått tydelig beskjed fra Stortinget om å snu.

– Opposisjonen har vært løsningsorientert og kreativ for å få et vedtak i Stortinget før ESA ministermøte. Og at regjeringspartiene stiller seg bak vedtaket om å videreføre deltakelsen på dagens nivå er en gledelig overraskelse, sier Eline Oftedal, daglig leder i bransjeorganisasjonen for norsk romvirksomhet, NIFRO.

ESA har ministermøte i den sveitsiske byen Luzern 1. og 2. desember, og regjeringen hadde ikke gitt noen signaler om at de ville snu -– før i dag.

– Det er veldig gledelig, men spesielt at Stortinget har vært nødt til å instruere regjeringen i en sak som er så viktig for norske arbeidsplasser i romindustrien, sier stortingsrepresentant Odd Omland (Ap).

NAMMO Raufoss, Kongsberg Gruppen, IDEAS AS og Science & Technology er bare noen av de mange bedriftene i Norge som har Europa og ESA som sitt hovedmarked for komponenter og teknologi til romvirksomhet.

Les mer her.