Dette er fremtiden. Og vi leker med den

Virtuelle møterom, hjelpeprogrammer mot fobier og skrekkspill: Dette er bare stikkord for hva fremtiden vil bringe.

I kjelleren på NTNU Gjøvik sitter seks gutter. Her har de sittet i tre dager. I søppelkassene ligger papptallerkener og sjokoladepapir. På et bord er det stablet tomme pizzaesker. 
De forteller at alle dro hjem for å sove i løpet av helga, men boksene med energidrikke vitner om timer i kamp mot søvnen. Her har de vært, fra fredag ettermiddag til søndag kveld. 48 timer med planlegging, kalkulering, utforskning og laging. Kan man lage framtiden på 48 timer?
Guttene i kjelleren på NTNU Gjøvik kan lage et hint av den i hvert fall.
VR. Virtual Reality. Konseptet med å tre inn i en annen verden - en verden som egentlig ikke er der, men som du likevel blir en del av. Dit har teknologien kommet, og den pikselerte verdenen som omringer oss det sekundet vi tar på oss VR-brillene, er kommet for å bli.

Hvorfor velger seks gutter i begynnelsen av 20-årene å bruke helgen sin sittende på skolen? Svaret er "Game Jam".
- Vi startet på fredag og fikk utdelt et overordnet tema for hva vi skulle jobbe med, og så kommer alle med ideer om hva vi har lyst til å lage, forteller Øystein Kjevik (22).
Guttene går på andreåret på linjen "programmering", hvor de har valgt å spesialisere seg innenfor spill. Som en del av emnet de skal igjennom dette semesteret, må de ha gjennomført to slike helger. Ideene for utviklingen begynner på fredag og prototypen skal stå klar på søndag.

- Dette er en slag miniversjon av Global Game Jam som holdes i januar på Hamar. Ideen er å få noe opp og gå veldig kjapt, for å se om dette er noe å satse på videre. Både jeg og studentene er veldig interesserte i VR og alle mulighetene det gir, så denne helgen er det innenfor VR at de skal utvikle spill, forteller førsteamanuensis Simon McCallum.
VR har eksistert som et konsept siden 1950-tallet, men det er først de siste årene at VR både er billig nok og har god nok kvalitet til at det har begynt å bevege seg inn i de private hjem. HTC Vive, som kom ut i år, er å regne som et av de mest velutviklede VR-oppsettene i dag.

Guttene er ikke alene i prosessen. McCallum er der for å guide dem igjennom det hele, og det er også masterstudent Nicklas Nilsen og direktør i Playtecher AS Tom-Edwin Mansehaus. En bukett med mennesker som alle er like ivrige til å utforske fenomenet vi bare har sett begynnelsen av.

Les mer i Oppland Arbeiderblad i artikkel til høyre på siden.

På bildet: Rektor Gunnar Bovim får teste ut det virtuelle møterommet.