Yrke: Vordende verdensmester

Jobben til Tobias er å bli verdens beste.

- Ja, jeg er fast ansatt på heltid med full lønn for å øve til VM, sier Tobias Alm.
I høst ble han norgesmester i CNC maskineringsfaget og nå er det kun VM det handler om. Nammo AS vil ha en verdensmester i faget og det er nå jobben til Tobias å øve, trene og fininnstille formen fram til verdensmesterskapet i Abu Dhabi i oktober.
Tobias tok fagbrev etter to år som lærling i Nammo i juni 2016. Han gikk på teknikk og industriell produksjon og deretter industriteknologi på Raufoss videregående før det.
- Det hender jeg lager noen deler vi trenger i produksjonen, men for det meste lager jeg så vanskelige deler som mulig - kun for å øve til VM, sier han.
- Jeg har trent hele jula, sier han, og innrømmer at han synes han har en strålende jobb.

Nesten elektriker
For Tobias var det egentlig litt tilfeldig at han i det hele tatt søkte seg til teknikk og industriell produksjon på Raufoss.
- Jeg visste ingenting om hva hva dette kunne føre til. Jeg hadde prøvd å sveise litt hjemme. Det var først da jeg begynte jeg fikk vite om alt dette andre, sier Alm.
For ham var det også et alternativ å bli elektriker.
- Ja, for det hadde jeg jo hørt om, det visste jeg hva var, sier han.
Han håper dagens tiendeklassinger får litt bedre informasjon enn det han fikk da han skulle velge seg en framtid. Etter to år på skolen, ble Alm lærling hos Nammo og var da under paraplyen til deres bedriftsskole.
- Det var betryggende for oss lærlinger. Det er en plan for opplæringen som vi selv kan følge godt med på. En blir ikke bare satt i produksjonsarbeid, men vi får tilgang til utstyr og ressurser vi trenger for å fullføre utdannelsen, sier han.
Alm deltar i veiledning av lærlinger og også andre ansatte i programmering. Han hadde før NM faste besøk på Raufoss videregående for å vise fram faget til elevene der. Han er glad for at Nammo satser så offensivt internasjonalt at de har ansatt ham som VM-deltaker. I NM var flere av konkurrentene fra oljebransjen og i VM venter det internasjonale aktører som har store selskaper i ryggen.
- I Japan er Toyota store på dette og de har deltakere som nærmest er plukket ut som barn og drevet med dette hele livet...
Han hørte at vinneren av det nasjonale mesterskapet i Thailand for noen år siden fikk hus, bil og fast jobb ut livet. Men det var et krav om at han skulle vinne i VM, måtte han gi alt tilbake.
- Jeg må heldigvis ikke levere noe tilbake om jeg ikke vinner, sier Alm og ler litt forsiktig.

Trengte fagfolk
Bedriftsskolen på Nammo på Raufoss startet i 2010. 
- Det var problemer med å få nok fagfolk og noen i ledelsen bestemte seg for å ta tak i problemet, sier opplæringsleder ved Bedriftsskolen, Knut Sandvold.
Det er ulike veier inn til Bedriftsskolen. Det er ordinære lærlinger som har gått to år på videregående eller det er elever som går TAF. Det er skole kombinert med praktisk opplæring i bedrift under alle de fire årene. Denne utdanningen gir også spesiell studiekompetanse innen matematikk og fysikk i tillegg til et fagbrev.
- Det er noen bedrifter som er litt skeptiske til å ta inn elever fra TAF, sier Sandvold.
Han forteller at de er litt redde for å legge ned et arbeid for å lære dem opp for deretter å miste dem ut til høyere utdannelse og aldri se dem igjen.
På Nammo inngår de kontrakter med elever som fullfører TAF om at de får et beløp hver måned under studietiden ved for eksempel NTNU og deretter har de en viss bindingstid ved Nammo etter endt utdannelse.
- Vi må tenke langsiktig, kanskje ti år. Fire år som elev/lærling, kanskje fire/fem år i høyere utdanning og så komme tilbake, sier Sandvold.

Artikkelen er hentet fra Oppland Arbeiderblad.