Offshorerakett ved Mjøsa

Oljeeventyret begynte med en feil, og gjorde Mjøsplast til gaselle. -Vi kunne vært borte, sier salgssjef Tore Lien.

Teksten er hentet fra Degens Næringsliv. Journalist Jonas Blich Bakken. Foto: Mikaela Berg.

En enslig arbeider passer på maskinen som sprøyter skumplast inn i former dekket av tunge jernbjelker. Skummet eser, og må holdes på plass, for trykket er høyt.

-Norsafe satte verdensrekord på over 60 meter dropp av livbåt med plastputer laget hos oss, sier Arne Mølstad stolt, og viser til en rekke ferdigstøpte seter.

Han er daglig leder og største eier i familiebedriften Mjøsplast, som etter 36 års drift vokser så raskt at den er blitt kåret til gasellebedrift. Mjøsplast satset opprinnelig på landbruket, men oljen gjorde selskapet til en vekstbedrift.

Moelv-bedriften ligger ved Norges største innsjø, Mjøsa, men er 160 kilometer unna nærmeste saltvann, og 500 kilometer unna oljebyene på Vestlandet. Likevel går nærmere 80 prosent av det selskapet lager til bedrifter i energisektoren.


Begynte med en feil

-Avstanden betyr ikke så mye, så lenge det ikke er store ting som skal flyttes, sier Mølstad.

Oljeeventyret begynte med en feil. Et veimerke laget for Statens vegvesen brakk da det ble overkjørt. Det kunne ikke bedriften leve med.

-Veimerket er grunnen til at vi investerte i nye maskiner. Det var en lykke for oss, for det ga oss muligheten til å levere til offshore, sier salgssjef Tore Lien, som også er gammel venn av Mølstad.

De nye veimerkene tåler selv tunge trailere, men gir ikke store inntekter. Men de nye maskinene har gjort underverker.

-Vi hadde ikke vært gasellebedrift i dag uten den investeringen, for produksjonen vi hadde tidligere er nå en liten del av omsetningen. Vi kunne vært borte, sier salgssjef Tore Lien.


Plastferier

Mølstad har vokst opp med plast, siden faren startet bedriften i 1978. Sommerferiene ble gjerne tilpasset kundebesøk.

-Jeg har sittet mange timer i bil utenfor fabrikkhaller, forteller han med et smil.

-Slik er det å drive egen bedrift, legger han til, og understreker at mye er lystbetont.

Mølstad overtok roret i Mjøsplast for fire år siden. Faren har omsider sluppet - kanskje mest fordi han ikke har tid. Som 76-åring har han nemlig fått seg en toåring å passe på - en ny bedrift som satser friskt.


Tåler å miste festen

Hedmark er et av Norges to rene innlandsfylker, men har likevel sin egen offshoreindustri. Nettverk av slike offshorebedrifter er livsviktige, ifølge Mølstad. De gir dem partnere, kunder og leverandører, og gjør et lite selskap istand til å følge med på utviklingen.

Han mener Moelv har mye å by på for offshoreindustri.

-Vi har stabilt arbeidsmarked, lite fravær, god kompetanse og moderat lønnsnivå sammenlignet med pressområdene.

Hjørnesteinsbedriften Moelven har dessuten gitt stedet tradisjoner for industri.

-Over i Åndalsnes hører jeg det er vanskelig å få folk til å jobbe skift. Her er det ikke noe tema. Folk er vant til det, og tåler at naboen tenner opp grillen uten at de kan være med på festen, sier Mølstad.

Mjøsplast-fabrikken er overraskende rolig. Her er det ingen maskiner som dunker ut plastdeler i høyt tempo. En håndfull arbeidere jobber konsentrert med hver sin maskin - og hver del behandles manuelt.


Håndverk

De nye maskinene blander plast i ønsket kvalitet og farge, som så fylles opp i aluminiumsformer for hånd. Etterpå skjæres uønsket "støpeskjegg" bort med en kniv. På en benk bankes plastskinner ut, som skal bli plog til å lage skiløyper med. Et annet sted lages det gummihetter til muttere for offshorekraner. De er store.

-Vi har sett på muligheten for å automatisere. Men det er vanskelig når du skal lage få enheter. Det er ikke sikkert utstyret er tilpasset nye produkter, sier Mølstad.